De Tuin

Toen wij besloten van de randstad naar de Achterhoek te verhuizen was het belangrijkste criterium: een klein huis met een grote tuin. Zoals de plattegrond laat zien is de verhouding wel geworden zoals we wilden, al vinden we na 7 jaar dat de tuin best nog wat groter mag. Er zijn altijd weer interessante tuindelen te ontwerpen en uitproberen.

Verklaring der nummers:

1  - De Grindborder

2  - De Asterborder

3  - De Cirkel

4  - De Megaborder

5  - De Vijverzone

5a- Het Grassenveld

6  - Het Berkenbosje

10

8

11

9

7

4

13

6

1

3

12

5

5a

2

1. De Grindborder. Deze zijn we begonnen in 2020 dus hij moet zich nog ontwikkelen. Wat we al wel weten is dat we hem volgend jaar nog verder gaan uitbreiden, in dit geval is meer toch beter. Dit was een stuk gazon dat er altijd slecht uitzag omdat het op een zuidhelling ligt en de engerlingen deze plek bijzonder waardeerden. Vandaar een grindborder. Hier komen droogtebestendige planten. Het blijkt al dat de Iris Germanica het hier erg goed doen. Sedums staan er mooier bij dan elders en ook de Erigeron karvinskianu, de fijnstraal, doet het hier geweldig (maar die doen het overal bij ons). In de punt staat een stek van de Buddleja ‘White profusion die er ook erg op zijn gemak bij staat. We gaan nog verder experimenteren met andere planten maar het begin is hoopvol.

2. De Asterborder: Na wat onduidelijkheid over de beplanting is dit deel De Asterborder geworden. Met als hoofdlijn een asterbeekje dat gekruisd wordt door hogere Aster lateriflorus ‘Lady in Black’. Samen met een aantal siergrassen, de mooie Artemissia ‘Weisse Dame’ en Amsonia maakt dit een spectaculaire nazomer en herfstborder. Om  de rest van het jaar ook wat pret te hebben staan er nog een donkerbladige Physocarpus, een Phyladelphus, een Wisteria en krentenboompjes, Amelanchier, de boel op te vrolijken. De Asterborder loopt aan de andere kant van de beukenhaag via een mooie Acer palmatum ‘Bloodgood’ en een Malus x robusta 'Red Sentinel' geleidelijk over in de Voortuin.

3. De Cirkel. Eigenlijk meer een ovaal, of een ei. Geïnspireerd op een tuindeel van Mien Ruys. we wilden een beschut, met struiken omzoomd tuindeel met een stuk gazon en aan een kant een border. Zoals gewoonlijk werd het iets heel anders maar dit basis idee zit er nog wel in. Aan een kant begrensd door de buitenkant van de Berceau, met struiken als Sambucus nigra ‘Black Beauty’, Buddleja ‘White Profusion’, Exochorda en een Forsythia. In het gazon ligt een heuveltje dat beplant is met de Cotoneaster ‘Queen of Carpets” met het idee dat deze de hele heuvel gingen begroeien. Helaas hadden de engerlingen en de droogte daar andere ideeën over en dus ging dit erg moeizaam. Nu hebben we besloten de helft te gaan vullen met grijsbladige, droogtebestendige planten als Nepeta “Grol”, Helichysum Italicum en Sporobolus heterolepis. De rest van de Cotoneasters lijken het wel te gaan doen dus dat laten we nog even gaan. Tegen de heuvel aan staat gezellig een Cornus controversa ‘Argentea’. 

We zijn benieuwd of dit gaat werken. Spanning en sensatie dus.

4. De Megaborder: We werden geïnspireerd toen we een tuin in Epsen bekeken met een prachtige, hele lange en diepe border waar je ook nog achterlangs kon. Natuurlijk werd die van ons heel anders maar je kunt er wel achterlangs (en er zelfs in) en klein is hij zeker niet. Hij vormt samen met de smallere border aan de andere kant van het Hoofdpad een dubbele border. De beplanting is een mix van struiken, grassen en vaste planten en we werken hier ook met variatie in bladkleur en -structuur. We proberen met herhaling en langere banen beplanting de structuur helder te houden. Om een naturalistisch beeld te behouden mag zich ook van alles lustig uitzaaien, wat vaak verrassende combinaties oplevert.

5. De Vijverzone: Bij het uitgraven is met de grond een heuveltje langszij de vijver gemaakt. Daarop staan droogteminnende planten als Euphorbia myrsinites, Sedum, Phlomis, Santolina, Nepeta ‘Walkers Low’ en Anaphalis. In de naturalistisch ogende folievijver staat bijvoorbeeld Eniophorum, Juncus, Alisma lanceolatum, Potamogetum, Pontederia enz. Rondom staan Rheum, koningsvaren Osmunda regalis en Geum. De vijverzone wordt aan de zuidkant begrenst door een rij wilgen; een drietal kronkelwilgen (opgekweekt van paastakken),  de Salix purpurea ‘Nacy Saunders en de Salix exigua. Aan de oostkant loopt het over in het Berkenbosje met als startpunt de prachtige donkerbladige berk, Betula ‘Crimson Frost’. 

5a. Het Grassenveld: Dit deel is nog maar sinds 2018 in ontwikkeling en de naam zegt het al; een veldje met verschillende grassen, aangevuld met wat bijpassende planten. Er onstaat een hoofdstructuur met Festuca glauca ‘Elija Blue’ en Stipa tenuissima ‘Pony Tails’. Daarnaast en rondom staan Panicum virgatum ‘Squaw’ en, wat nog grote pollen moeten worden, Sorgastrum nutans ‘Sioux Blue’, Molinia ‘Windspiel’ en Calamagrostis ‘Karl Förster’ waar je dan  tussendoor kunt lopen voor dat fijne gevoel van tussen hoge grassen door lopen.

6. Het Berkenbosje: We zijn al in 2014 begonnen met het aanplanten van mooie witte berken, Betula utilis ‘Doorenbos’ achter de vijver. We zochten naar het beeld van berken in hoog wild gras. Dit bleek niet zo makkelijk te realiseren want berken zijn notoir lastig aan te planten. Er zijn er dan ook een aantal overleden door engerlingen en droogte. We blijven deze vervangen en nu we ze regelmatig water geven totdat ze goed zijn aangeslagen hebben we goede hoop dat het gaat lukken. Er omheen staan wilde aanwaaigrassen die we langzaam vervangen door Deschampsia cespiosa, dat zich verder moet gaan uitzaaien, aangevuld met Verbena bonariensis en wat er zoal aan distels binnen waait. Grenzend aan de vijverzone staat nog de donkerbladige berk Betula ‘Crimson Frost’, wat de twee gebieden mooi verbindt.

7. De Geheime Tuin: Deze tuin is een ontwerp van Heleen, geïnspireerd op het boek De Geheime Tuin van Frances Hodgson Burnett. Omzoomd door een uiteindelijk menshoge taxushaag is de ingang verborgen. Van buitenaf is niet te zien wat zich binnen afspeelt zodat het een omsloten, geborgen tuindeel is. De beplanting is overheersend witbloemig en grijsbladig met enkele spannende uitzonderingen op deze regel.

8. De Tweemetertuin: Samen met De Geheime Tuin misschien wel het meest conceptuele tuindeel. Een ontwerp van eddie d en hij begon de aanleg in 2017. De Twmtrtn is eigenlijk een dwaaltuin om je klein in te voelen. De meeste planten en grassen groeien hier in één seizoen tot ongeveer twee meter hoog. Ook de struiken zijn op die uiteindelijke hoogte geselecteerd. Een van de uitgangspunten hier is om de dynamiek van de verschillende seizoenen te gebruiken om tot een steeds veranderend beeld te komen. In het hoge seizoen loop je tussen een haag van planten waar je niet overheen kunt kijken, soms schemert er nog een struik of plant tussendoor. In de herfst zullen sommigen al doorzichter worden. In de winter sterft veel af om te laten zien wat er achter staat. Langzaam wordt de tuin dan transparanter en kun je de delen meer overzien. In het voorjaar begint de groei weer en wordt het weer ondoorzichtiger. Natuurlijk houden de planten zich niet allemaal aan deze afspraak en eddie moet ze dan ook regelmatig vermanend toespreken.

9. De Bosrand: We zijn de tuin begonnen met het aanleggen van een houtsingel met traditionele bomen en struiken. De oostkant hiervan is onderdeel van De Bosrand. Hier staan Robinia’s, een Beuk, een prachtige Gleditia, een nog kleine Sassafras en nog wat struiken en bomen. Er loopt een lommerrijk hoofdpad doorheen en natuurlijk een paar spannende onderzoekers-paadjes. Het is de bedoeling dat dit het schaduwdeel van de tuin wordt met een echte bosrand beplanting en de meer schaduwminnende planten. Zoals veel delen is dit nog continue in ontwikkeling. Hier zijn in 2020 de laatste stukken afdek plastic uit de tuin verdwenen, dus dat was een feestje waard. Onze hoofdroute leidt door de bosrand en je kunt er via paadjes langs De Geheime tuin en De Tweemetertuin komen.

10. De Moestuin: Daar beginnen we nu ook onze planten en struiken op te kweken in onze bijzondere kas. Moestuinieren is een beetje een ondergeschoven kindje al zijn we dol op de oogsten. Het kweken en verkopen van planten willen we flink gaan uitbreiden.

11. Het Struikoretum: Als variatie op een arboretum hebben wij een Struikoretum aangelegd; een verzameling interessante struiken. Er staat bijv. de donkerbladige vlier ‘Black Lace’, de prachtig grijsbladige vlinderstruik Buddleja ‘Silver Aniversery’, twee Choisya ternata 'White Dazzler' (die tot onze grote vreugde soms drie keer per jaar bloeien), de Hamameli ‘Diana’ en ‘Orange Peel’, een Acer pectinatum ‘Mozart’ , Viburnum plicatum ‘Mariesii’ en een mooie Physocarpus opulifolius ‘Diable D’Or’ enzovoort. Dit is nu ook de woonstede van onze vier Wyandotte kippen en hier staat ook hun ren en nachthok. Over een tijdje zullen deze kippen los door de tuin mogen lopen om engerlingen te verschalken.

12. Het Pinetum: Ons Pinetum is een overgangszone tussen De Cirkel en het Grassenveld. Het vormt de achtergrond voor de Malus sieboldii zodat de voorjaarsbloei hiervan extra mooi uitkomt. Daarom staan er vooral lagere Juniperus zoals de Juniperus ‘Old Gold’, de ‘Holger’ en de ‘Prince of Wales’ waarbij gezocht is naar mooie contrasten in grijs , geel en groen blad. Een enkele hoger struik zorgt dan voor uitstekende pieken; de Platycladus orientalis 'Aurea Nana’, de Cryptomeria japonica 'Elegans Viridis' en de Taxus baccata ‘Semperaurea’. Ook staat er een relatief klein blijvende Ginkgo biloba 'Mariken, maar die heeft grote moeite om de aanvallen van engerlingen te overleven.

13. De Voortuin: Hier is ook de ingang voor bezoekers. De tuinentree begint met een groepje zuilvormige Taxus baccata ‘Fastigiata’ waaronder drie geelkleurige ‘Fastigiata Aurea' en een paar groene die we als zaailing hebben gekregen. Dit tuindeel is nog niet echt uitgekristalliseerd; we zijn verdergegaan met het rijtje struiken dat daar al stond toen wij hier begonnen maar dan zonder ze nog in een vorm te snoeien. Er staat bijvoorbeeld een prachtige Ilex crenata ‘Golden Gem’ en een witbloeiende Rhododendron. Er staan nu ook twee vlinderstruiken, de Buddleja ‘White Profusion’ en de ‘Sungold’ die elk jaar prachtig bloeien en veel vlinders en bijen aantrekken. Een van de topstukken is de pruikenboom, Cotinus ‘Royal Purple’, die Heleen nog uit Heemskerk heeft meegenomen en na 7 jaar eindelijk goed aanslaat. Er ligt ook een heuveltje waarop we nog experimenteren met beplanting die de droogte goed verdraagt bijv Nepeta ‘Walkers Low’ en daar komt een Buddleja ‘Lochinch’ bovenop die het elders in de tuin ook prima doet dus dit vast aankan. Het ex-gazon dat hier ligt wordt langzaam wilder en krimpt ook steeds verder om plaats te maken voor De Grindborder.

maar wacht, er komt meer.

Wij zijn niet dol op digitale cookies, maar helaas zijn Google en Instagram dat wel. Zonder akkoord zijn de Google kaart en de Instagram foto’s niet te zien. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK