De Tuincoach

Even voorstellen 

Mijn naam is Heleen van Kuik.

Als kind ben ik al begonnen met mijn eigen tuintje en die belangstelling en het plezier in tuinieren zijn sindsdien alleen maar groter geworden. Eigenlijk ben ik een beetje ongelukkig als ik een dag niet met tuinieren bezig ben geweest..

Ik werk graag in onze eigen tuin maar ook heel graag in de tuinen van andere mensen. Daarbij luister ik goed naar de wensen van de tuineigenaren en pas ik mijn adviezen daarop aan. Ik ben pas tevreden als de tuineigenaren echt blij zijn met hun tuin!

Niet alleen gelijk na de aanleg maar ook in de jaren erna.Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken in je tuin?

Groeien de tuinklussen je wat boven het hoofd?

Of lijkt het erop dat je tuin nooit helemaal wordt wat je voor ogen had?

Of is je tuin toe aan een flinke renovatie?

Dan help ik je graag. 

Ik kan je ondersteunen bij praktische klussen maar ook adviseren bij het kiezen van de juiste planten die passen bij jouw wensen en bij de situatie in je tuin.

Soms zijn er maar een paar kleine veranderingen in een bestaande tuin nodig om de hele sfeer te veranderen .

Daarbij gebruik ik het liefst alles wat er al in een tuin aanwezig is. Oude bestrating kan vaak hergebruikt worden in stapelmuurtjes of om verhoogde bedden te maken. Oude rozen en fruitbomen kunnen vaak weer jaren mee na een goede snoeibeurt.. En door de toevoeging van enkele juist gekozen, opvallende planten of struiken, kan een hele border er weer als nieuw uitzien. Zo bespaar je kosten en het is goed voor het milieu.

Ik heb zelf door vallen en opstaan veel geleerd over tuinieren. Niet alleen praktische kennis en ervaring maar ook een optimistische en relaxte kijk op tuinieren.

En daar gaat het toch eigenlijk om: dat je blij bent met je tuin en er elke dag van kunt genieten!

Meer leven in de tuin

Wil je ook graag meer natuur in je tuin? 

Droom je van een tuin met bijen, vlinders, egels en vogels?

Dan help ik je graag met een advies over de beplanting, want bepaalde planten zijn beter geschikt in een natuurvriendelijke tuin. En het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin het hele jaar door iets te bieden heeft. Dat betekent veel bloeiende planten gedurende het hele jaar maar ook bessen en zaden in de herfst. 

En een vijver of zelfs een vogelbadje zorgt al voor meer leven in de tuin. Vaak vinden de libellen en kikkers je vijver al na een paar dagen…

Minder onderhoud

Een natuurvriendelijke tuin die goed aangelegd is, zal ook minder onderhoud vragen. We kiezen voor sterke, gezonde planten die passen bij de grondsoort in je tuin en bij de hoeveelheid zon of schaduw.

En daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor planten en struiken die droogtebestendig zijn.

Naar mijn idee moet je vooral genieten van je tuin en niet voortdurend bezig zijn met ‘verplichte’ klussen zoals schoffelen, maaien, snoeien en sproeien..


Geur en kleur

Geurende planten geven een extra dimensie in je tuin. Dat zijn niet alleen heerlijk geurende bloemen als kamperfoelie, rozen of boerenjasmijn, maar ook kruiden met heerlijk geurend blad zijn een verrijking voor je tuin.

Vanzelfsprekend zijn kleuren belangrijk in je tuin en daarbij let ik niet alleen op de bloemkleuren maar ook op bladkleur van planten, struiken en bomen. Ik stem mijn advies altijd af op de persoonlijke voorkeuren van de klanten.

Mijn doel is immers dat je tuin helemaal past bij je eigen smaak en dat je je thuis voelt in je tuin.

Zitplekjes

Een tuin is een heerlijke plek om te ontspannen. Een lekker plekje om buiten te eten, lezen of gewoon te genieten van de bijen, vlinders en vogels.

Een plek in de schaduw of juist in de zon, maar in ieder geval een plek met een fijn uitzicht.

Als de tuin er groot genoeg voor is, raad ik aan om minstens twee zitplekken te maken zodat je op verschillende tijden van de dag je ideale plekje kunt kiezen.

Het hele jaar interessant

Een goed aangelegde tuin heeft het hele jaar wat te bieden. Dat betekent dat je gebruik maakt van planten met een lange bloeiperiode of planten die na de bloei mooi zijn door interessante zaaddozen of bessen. En er moeten ook  voldoende wintergroene struiken en siergrassen zijn voor de winterperiode. Winterbloeiende struiken en bollen verlengen het bloeiseizoen. Daarbij let ik erop dat ze goed te zien zijn vanuit je huis.

Kosten

Praktische hulp 

Je kunt me inhuren voor praktische hulp in de tuin bijvoorbeeld voor vakkundig snoeiwerk van rozen, struiken  en klimplanten voor aanplant en verplantwerk. Voor dit soort klussen reken ik € 30,- per uur.


Kennismakingsgesprek 

Voor een beplantingsplan op maat, kom ik eerst langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek , hiervoor reken ik een vaste prijs van €25,-.


Advies op maat

Na het eerste gesprek reken ik €35,- per uur en ik geef vooraf een indicatie van het aantal uur dat ik ermee bezig zal zijn. Een uitgewerkt plan voor een grote tuin kost natuurlijk meer tijd dan een beplantingsplan voor een border.

Hoe meer klussen je zelf wilt doen, hoe meer je kunt besparen. Bovendien geeft het veel voldoening als je actief meedenkt en uitvoert. Voor je het weet, merk je hoe heerlijk het is om in je eigen tuin bezig te zijn! 

Contact

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Vul het onderstaande contactformulier in.

email adres

bericht

Recensies:

Veronique van Zeeland – Hengelo Gld

Door onze verhuizing kregen we een ruime tuin die we grondig wilden veranderen. Maar hoe pak je zoiets aan?

Gelukkig kwamen we in contact met Heleen van De Tuin Rondom en zij heeft ons hier enorm mee geholpen: van oriënterende gesprekken om duidelijk te krijgen wat precies onze wensen waren, via suggesties van planten die hierbij aansluiten, tot hulp bij aankoop en aanplant.

Heleen heeft een schat aan kennis en ervaring om de juiste planten te kiezen en strooit doorlopend met heel zinvolle tips over aanplant en verzorging.

Haar begeleiding heeft ervoor gezorgd dat het echt ónze tuin is geworden, een tuin die het hele jaar rond interessant is. Maar vooral ook een tuin waar de insecten, de vogels en wijzelf dagelijks van genieten. 

Dolf Janson, Hengelo Gld

‘De Tuin Rondom’ is een typerende naam voor de coachende rol van Heleen van Kuik. Door haar kennis van planten, bomen en struiken herkent zij wat in je tuin groeit en ziet allerlei mogelijkheden om de inrichting van je tuin een boost te geven. Daardoor heb je allerlei ideeën om je tuin het hele jaar door mooier en evenwichtiger te maken. Zo ga je zelf ook steeds meer met een nieuwe blik rond in je eigen tuin.Maartje, Amsterdam

Heleen heeft veel interesse in en verstand van natuurlijk tuinieren en ze kan daarbij heel goed luisteren en met je meedenken. Ze maakt sámen met jou de tuin die bij jouw persoon en jouw situatie past. 

Ze heeft mij twee keer geholpen met totaal verschillende tuinen.

De eerste keer was met onze grote, met de buren gedeelde, binnentuin in het centrum van Amsterdam. We hadden er een treurig grasveldje, dat door schaduw en te weinig wind niet deed wat we hadden gehoopt, met wat bomen en planten eromheen. Ze nam de tijd en dacht met mij mee over hoe we de tuin het liefst zouden willen gebruiken: twee gezinnen met kleine kinderen die er wilden spelen, de verschillende ouders die er wilden kunnen zitten zonder elkaar te storen. Bovendien wilden we het grootste deel van de tuin - uiteraard inclusief de bomen - als zodanig behouden om fijn te tuinieren en op uit te kijken. 

Het gras ging eruit, Heleen is niet bang om jou grotere aanpassingen voor te stellen. Er kwamen twee zit - en speelgedeeltes, van bij de binnentuin passende zachtgele straatsteentjes, afgescheiden door groenblijvende struiken zoals rododendrons en een pergola met klimplanten die op verschillende tijden van het jaar bloemen geven. Er bleef door de handige indeling nog heel veel ruimte over voor het tuinieren en ook daarvoor gaf ze tips met planten die het fijn kunnen hebben in zo’n schaduwrijke tuin. Daarbij benadrukt Heleen dat een tuin altijd in beweging is en dat je dat kunt koesteren. Tuinieren moet geen stress opleveren! 


En dat was ook de insteek bij de tweede tuin rond mijn atelier buiten de stad, in Den Ilp. Een heel andere tuin, met veel licht, wind en kleigrond! Heleen vindt het leuk om te bedenken wat voor planten daar het best gedijen. Zo heeft ze onlangs nog voor me uitgezocht wat voor appelboom het het beste bij mij zou doen. Met succes, er zaten dit jaar al de eerste appeltjes aan! 

Een jaar of vier, vijf geleden, toen ik in dit atelier ging werken, had ik (en nu eigenlijk nog steeds) niet genoeg energie om precies te bedenken wat ik wilde, laat staan om veel in de tuin te werken en alles bij te houden. Ik kon niet nadenken over 'daar moet een border met zus en zo gekleurde planten' of 'daar wil ik een groentetuin van zoveel vierkante meter'.

Heleen leerde me dat ik ook ‘in stukjes’ kan tuinieren, of dat nu gaat om het bijhouden van onkruid - als dat al nodig is -  of om nieuwe aanplant. En net als in mijn atelier, waar de kunstwerken van geliefde vrienden en collega’s in verschillende bij elkaar passende / contrasterende kleurschakeringen mijn muren steeds meer vullen, zo groeit ook de tuin eromheen steeds mooier en is die ook echt 'van mij’.Wij zijn niet dol op digitale cookies, maar helaas zijn Google en Instagram dat wel. Zonder akkoord zijn de Google kaart en de Instagram foto’s niet te zien. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK